Hoe vervul ik de basisbehoeften van mij en mijn klant met een website?

Bij het verhogen van de omzet die via je website binnen komt wordt in mijn idee wel eens vergeten dat je op internet met gewone mensen te maken hebt. Mensen die ergens naar op zoek zijn, die een bepaalde behoefte hebben. De welbekende psycholoog Abraham Maslow heeft hiervoor de ook welbekende piramide van basisbehoeften gemaakt.

Volgens Maslow zijn de basisbehoeften van mensen:

 • zelfontwikkeling
 • erkenning
 • acceptatie
 • zekerheid
 • primaire behoeften

maslow

Deze 5 onderdelen zijn elementen waar vrijwel alle mensen behoefte aan hebben en ze vormen een fundament voor de kwaliteit van je leven. In een bedrijf gaat het dan over het leven van jezelf als ondernemer, maar ook het leven van je doelgroep. De belangrijkste vraag is hier: ‘Hoe vervul ik met mijn product of dienst zoveel mogelijk basisbehoeften?’.

Basisbehoeften van klanten vervullen met je product of dienst

Als je een goed product of een dienst in de markt wilt zetten, dan moet je eigenlijk goed nadenken over hoe je hiermee de bovenstaande elementen invult. Een simpele vraag is bijvoorbeeld: ‘hoe zorg ik dat een klant wat leert van mijn product? Hoe zorg ik dat mijn klant beter wordt in wat hij doet?’. Voor de andere vier elementen zou je jezelf kunnen afvragen:

 • hoe zorg ik dat mijn klant gewaardeerd wordt voor het feit dat hij of zij klant is geworden? Kan ik iets extra’s doen of een cadeautje geven?
 • hoe zorg ik dat mijn klant zich niet hoeft te ‘schamen’ dat hij met jou in zee gaat? Hoe geef ik de klant het gevoel dat hij niet de enige met het probleem is?
 • hoe kan ik mijn klant de zekerheid geven dat hij in goed gezelschap is en hoe kan ik de zekerheid bieden dat het goed komt met zijn probleem? Hoe geef ik mijn klant het gevoel dat hij in een veilige omgeving is?
 • hoe zorg ik ervoor dat mijn klant meer verdient of meer bespaard zodat er meer middelen beschikbaar komen om te kunnen eten, drinken of om beter te kunnen slapen?

Deze vragen zijn vooral gericht op de klanten. Ze zorgen dat je beter nadenkt over de behandeling van je klanten. De antwoorden op deze vragen zorgen met name dat een ander zich beter voelt. Echter kun je deze vragen ook aan jezelf stellen zodat je een betere ondernemer wordt en je bedrijf zich ook ontwikkeld.

Behoeften van jezelf als ondernemer vervullen

Door je eigen leven als ondernemer te verrijken zit je veel prettiger in je vel en als een baas zich goed voelt gaat het meestal ook goed met zijn werknemers. Als werknemers zich goed voelen binnen een bedrijf dan gaat het met het bedrijf meestal ook goed. Je kunt jezelf als ‘baas’ dus afvragen:

 • hoe zorg ik dat ik meer waardering krijg van klanten en werknemers
 • hoe zorg ik dat mijn oplossing goed erkent wordt als probleem voor een bepaald vraagstuk van een klant?
 • hoe word ik een goed gezelschap van een klant en zorg ik dat mijn problemen worden opgelost? Hoe zorg ik dat ik me veilig voel in mijn omgeving / bedrijf?
 • hoe kan ik meer verdienen zodat ik lekkerder kan eten en drinken, meer kan reizen, meer loon kan geven?

Zoals je ziet zijn deze vragen veel meer gericht op jezelf. Ze zorgen dat je de kwaliteit van je eigen leven verbetert. Mijn mening is ook dat je pas het leven van anderen kunt verbeteren als je jezelf goed voelt.

Het leven verrijken met internet, met je website

Het internet is een onvoorstelbaar goed middel om het leven van jezelf en van je klanten te verrijken. Je zult ontdekken in dit artikel dat je veel basisbehoeften kunt vervullen met je website.

Waardering geven en krijgen

Als je bijvoorbeeld een webshop hebt kun je er goed aan doen om eens wat extra’s in het pakketje te stoppen als blijk van waardering naar je klant. Probeer de klant te verrassen en probeer de mondhoeken van je klant eens omhoog te krijgen. Stel het als doel van je bedrijf om je klanten blij te maken en maak er een sport van.

Een blije klant staat vaak te popelen om iets terug te doen als dankbaarheid voor de prettige ervaring. Het minste wat je als bedrijf kunt doen is vragen wat deze klant van de ervaring vond. Een positieve review doet enorm veel met je gevoel, een voorbeeld van een klant van ons:

[su_quote]Ik vul eigenlijk nooit feedback in, maar ben dermate positief over het Tegelwalhalla dat ik toch een stukje schrijf. Ik wilde tegels snel hebben, waar eigenlijk een levertijd van 3 weken op zat. De tegels zijn na bemiddeling van het Tegelwalhalle snel geleverd en ik ben goed geinformeerd over de voortgang: erg prettig![/su_quote]

Probeer daarom via de mail of met een beoordelingssysteem beoordelingen van klanten te krijgen en toon deze op je website.

Erkenning geven en krijgen

Je kunt je klanten laten zien dat ze niet de enige zijn met een probleem door gebruik te maken van een portfolio waarin je per project het probleem van de klant leest. Andere websitebezoekers kunnen zich hierdoor verplaatsen in die klant en zullen daarom ook bij jou komen.

Door je goed in de problemen van de klant te verdiepen, kun je bijvoorbeeld een kennisbank maken met artikelen over bepaalde vraagstukken. Op mijn site mennobouma.com heb ik ook een kennisbank over webshop gerelateerde onderwerpen. Een veel gebruikt systeem voor webshops is Magento en een veel voorkomend probleem is dat klanten niet weten hoe rembours ingesteld moet worden. Een goed artikel hierover zorgt dat ik op nummer 1 in Google sta op ‘rembours magento’:

Schermafbeelding 2014-09-25 om 10.37.01

Ook zie je dat er sterren in het zoekresultaat zitten die door klanten zijn ingevuld, wat voor mij ook de bevestiging is dat het een goed artikel is. Een soort schouderklopje.

Zekerheid geven en krijgen

Je kunt van de klant zekerheid krijgen door o.a. te werken aan het verkrijgen van klantwaarderingen zoals hierboven omschreven. Je website wordt hiermee ‘social-proof’. Dit houd in dat je niet hoeft te pochen over je kwaliteiten maar dat andere klanten dit voor je doen, dit is veel eerlijker en overtuigender. In sommige branches zijn ook keurmerken beschikbaar, probeer deze keurmerken te behalen en toon het logo hiervan dit op je website. Zekerheid geven heeft ook met design te maken. Een website die goed ontworpen is en duidelijk is levert veel meer klanten op dan een website die rommelig en onduidelijk is. Als je een goed klantenbestand hebt dan kun je ook de logo’s en projecten van deze klanten op je website tonen. Je laat zien dat je veel ervaring hebt in bepaalde onderwerpen. Tenslotte kun je ook de werknemers van je bedrijf en foto’s van het pand laten zien, waarmee je duidelijk maakt dat het om een serieus bedrijf gaat i.p.v. je schuil te houden achter de website.

drukwerkdeal

Bij drukwerkdeal.nl zie je Karlijn, Roy, Richard en Elvira.

Geld geven en krijgen

Geven is misschien niet het juiste woord, het gaat bij klanten meer om besparen. Laat op je website duidelijk zien hoe een klant bespaart op jou oplossing t.o.v. concurrenten. Wat krijg je bij een concurrent wel of niet en waarom ben jij goedkoper of duurder. Argumenteer je prijs. Op de verkooppagina van ons Winstmagneet Website pakket hebben een aantal voordelen geplaatst t.o.v. de meeste website aanbieders:

winstmagneet-website

Zelf kun je meer verdienen door bijvoorbeeld meer waarde te bieden dan concurrenten. Hierdoor kun je ook een hogere prijs vragen omdat potentiële klanten op deze manier inzien waarom iets meer kost. Veel klanten willen ook meer en snappen ook wel dat dit meer kost. Ook kun je meer vragen door jezelf exclusiever te maken. Hierdoor zul je wel minder klanten krijgen maar wel meer klanten die meer betalen. Als je exclusiever wilt zijn dan moet je er wel van bewust zijn dat je klanten meer kwaliteit verwachten en dit moet je dan wel waar kunnen maken.

Conclusie

Door de basisbehoeften van jezelf en je klanten in te vullen met je website zul je een leukere ondernemer worden en zullen je klanten het ook leuk vinden om met je in zee te gaan. Klanten zullen jou een aankoop gunnen en bereid zijn om ook een paar euro meer te betalen dan bij concurrenten. Het percentage van bezoekers dat klant wordt stijgt (ook wel conversiepercentage genoemd).

Een voorbeeld: stel je hebt 100 bezoekers per dag op je website en 3% koopt je product van € 250,-. Dit levert je € 750,- per dag op. Stel dat je je website zo hebt verbeterd dat de behoeften beter vervuld zijn en je % kopers stijgt naar 4%. Hierdoor krijg je per dag 4 keer € 250,- omzet wat een verschil maakt van € 250,- per dag. Per maand is dit al gauw € 7500,-!

Heb jij moeite om in de behoeften van jezelf en die van je klanten te voorzien met je website. Dan nodig ik je uit om met ons samen te werken. Je kunt dit doen op deze pagina. Ik zie je graag aan de andere kant!

Originally posted 2014-09-25 11:49:10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *