Wat is dropshipping en hoe zet ik het met succes in?

Dropshipping. Dropshipping klinkt natuurlijk erg handig. Eerst een order binnenkrijgen en vervolgens de producten pas bestellen bij de leverancier. Geen risico, wel verdienen. Of toch niet? In deze blog ga ik wat meer over de voor en nadelen van dropshipping vertellen.

Wat is dropshipping precies?

Er worden tegenwoordig steeds vaker webshops gemaakt. Dit zorgt ook voor een groei in dropshipping. De bedoeling hiervan is dat je eerst een leverancier zoekt die wil meewerken aan je idee. Vervolgens koppel jij je webshop aan het artikelenbestand van de leverancier zodat de klant al zijn producten in jouw webshop kan vinden. Als de klant vervolgens bij jou besteld, kun jij dit doorgeven aan de leverancier en de leverancier verstuurd het product vervolgens naar de klant.

Wat zijn de nadelen?

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg positief en zonder risico. Dit is helaas niet altijd het geval. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat jij je eigen webshop met dropshipping begint.

Levertijd

Het hele idee achter dropshipping is natuurlijk het vinden van een goedkope leverancier zodat jij er zelf meer winst uit kunt halen. Het gevolg hiervan is dat je vaak bij een leverancier in het buitenland zult eindigen. Dit zorgt dan weer voor langere levertijden. Zoals je zelf misschien al is opgevallen kunnen een hoop grote webshops in Nederland garanderen het product de volgende dag te leveren als het voor een bepaalde tijd is besteld. Hier zullen klanten vaak voor kiezen.

Concurrentie

Heb je eenmaal je leverancier gevonden dan kun je ervan uitgaan dat jij niet de enige bent. Met de groei in webshops van tegenwoordig zullen een hoop mensen opzoek zijn naar hetzelfde resultaat als jij. De concurrentie groeit dus erg snel.

Leverbaarheid

Als je leverancier problemen heeft met het leveren van de producten, dan kun jij dus ook niet leveren. Dit kan voor problemen zorgen wanneer de communicatie tussen jullie niet goed verloopt. Jouw webshop is dus helemaal afhankelijk van een ander.

Klachten

Als de klant een klacht heeft over het verzenden, verpakking of de staat waarin het product geleverd is zullen ze direct bij jou aankloppen terwijl je zelf eigenlijk niks te maken hebt gehad met de verzending. Als de klant wat retour wil sturen gaat hier ook weer extra tijd overheen.

Er zijn dus wel een paar nadelen aan verbonden. Al met al kan dropshipping toch heel erg goed werken. Verdiep je goed in de verzendmethodes van de leverancier en maak duidelijke afspraken.

Minder marge

Doordat de leverancier een deel van de taken op zich neemt van het verzendproces zal deze ook meer vergoeding willen. Hierdoor verdien je dus minder op een bestelling en is je winst marge lager.

Originally posted 2014-07-01 15:44:05.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *